Shovelongeluk door onveilige werkomgeving: 75.000 euro boete

Gepubliceerd in Actueel

‘Een werkgever heeft op grond van de Arbeidsomstandighedenwet en het Arbeidsomstandighedenbesluit de verplichting om te zorgen voor een veilige werkomgeving voor werknemers. Gevaren moeten zo veel als mogelijk bij de bron worden voorkomen. En dat is hier niet gebeurd.’ Tot die conclusie kwam de officier van justitie op de dag van de zitting naar aanleiding van een dodelijk ongeluk met een shovel bij Mestverwerking Fryslàn in Dantumadeel. Voor de rechter was dit voldoende om een boete van 75.000 euro en een voorwaardelijke stillegging van het bedrijf op te leggen.

Veilige machines horen bij een veilige werkomgeving
In het geval van de shovel was er mogelijk niet veel mis met de machine. Het artikel in Nieuwe Oogst meldt hierover het volgende: ‘Er had gezorgd moeten worden dat er indirect zicht vanaf de shovel aanwezig was om zo het zicht op de omgeving te verbeteren.’ Het is ons niet bekend of de machine gekeurd was. Met een keuring was dit gebrek zeker naar voren gekomen.

Veiligheid voor uw medewerkers EN voor uw bedrijf
Het klinkt zo vanzelfsprekend: Zorg voor een veilige werkomgeving. Deze case met het shovelongeluk laat eens te meer zien dat u dat niet alleen voor uw medewerkers doet maar ook voor uw bedrijf. Geen ondernemer zit te wachten op een hoge boete en een stillegging van de bedrijfsvoering.

Lees het artikel op nieuweoogst.nu

Dossiers

  • Geen categorieën
fedecom
fedecomacademy
ATHlogo
GTHlogo