Minigravers keuren: het zijn vaak kleine dingen die ertoe doen

Op het internet is er veel interesse voor minigraafmachines. Afgelopen maanden werd er alleen al via Google zo’n 1000 keer per maand op deze machine gezocht. Vooral het huren staat in de belangstelling. Moeten deze machines ook gekeurd worden? En waar let men dan op? Een artikel over minigravers keuren.

Interview met Roy Kubben, keurmeester bij Frissen Groen Techniek B.V. Door Wolf Knab, w.knab@wolfknab.nl

Met deze vragen in mijn achterhoofd trek ik naar een van de mooiste plekjes van Nederland: het glooiende Zuid Limburg. Even voel ik mij weer op vakantie als ik in Valkenburg aankom. Ik word ontvangen door Richard Vaessen, technisch bedrijfsleider van Frissen Groen Techniek B.V. Met Richard heb ik een interessant gesprek over het belang van het VA-keur voor Frissen Groen Techniek B.V. En over het feit dat steeds meer opdrachtgevers eisen dat de machines goed gekeurd zijn. Maar …. ik kwam voor de minigraafmachine dus:

keuren minigraver Roy Kubben: specialist minigravers keuren

Roy Kubben: van automonteur tot keurmeester

Roy woont in Beek, is getrouwd en heeft twee kinderen. Hij begon zijn opleiding met het lager beroepsonderwijs. Via het KMBO en de Innovam opleiding kwam hij terecht in de autotechniek. Na een aantal jaren is hij overgestapt naar de groentechniek. Hij begon bij Frissen in het grondverzet en behaalde daar de certificaten voor keurmeester Landbouw-, Tuin- en Parkmachines, keurmeester groot materieel en keurmeester winterdienstmachines. De strooiers en de sneeuwploegen zijn zijn specialiteit. En daarnaast keurt hij grondverzetmachines, waaronder de minigraafmachine.

minigravers keuren

De minigraver: een allemansvriendje

Meestal verhuurt Frissen een minigraafmachine; aan hoveniers, aannemers maar ook aan particulieren. Iedereen die wat meer grondwerk moet doen kan een minigraafmachine huren. Voor het bedienen daarvan heb je in principe geen opleiding of certificaat nodig. Een korte instructie bij het verhuren volstaat.

minigravers keuren

Iedereen moet een minigraafmachine kunnen bedienen

Dat er geen vereisten worden gesteld aan de machinist van een minigraafmachine drukt een belangrijk stempel op de keuring. In feite moet iedereen deze machine kunnen bedienen. En daarom zijn de opschriften erg belangrijk. Roy is daar heel duidelijk over: “De cabine zit vol met hendels, pedalen en knoppen. Als je op het verkeerde pedaal drukt of je gebruikt net de verkeerde hendel, dan kunnen er rare dingen gebeuren. De arm schiet omhoog terwijl je aan het draaien bent en dan knal je ongewild ergens tegenaan.” Opschriften en stickers moeten het bedienen vereenvoudigen en zo bijdragen aan de veiligheid.

minigravers keuren

Minigravers keuren aan de hand van een digitale keuringslijst

Voordat de keuring begint logt Roy in op het keurregistratiesysteem van het VA-keur. Hier staat een overzichtelijke keuringslijst voor de minigraafmachines. Systematisch loopt hij zo de hele machine na. Zo kan hij niets over het hoofd zien. Zijn bevindingen noteert hij rechtstreeks op de laptop: “na de keuring hoef ik dit alleen maar te synchroniseren.” Aan de opschriften, de hydrauliek, speling op de graafarm en op de rupsbanden besteedt hij extra aandacht. Veel komt hij meestal niet tegen. Want elke machine wordt direct na de verhuur grondig nagekeken en zo nodig gerepareerd. “Want de volgende keer moet de machine weer veilig aan de klant worden meegegeven.” Extreme zaken komt Roy alleen tegen bij een klant, meestal bij de eerste keuring. Dan gaat het om onderdelen die aan slijtage onderhevig zijn.

minigravers keuren

Waarom VA-keur?

Frissen heeft gekozen voor het VA-keur. “Alle machines kun je hiermee keuren. Als opdrachtgever hoef je dus geen tien bedrijven te laten komen: eentje voor de heftruck, eentje voor de grasmaaier en ga zo maar door.” Frissen verwacht dan ook dat het VA-keur steeds meer de overhand zal krijgen.

minigravers keuren

fedecom
fedecomacademy
ATHlogo
GTHlogo