Keuren van machines: zelf doen of uitbesteden aan een VA-keur bedrijf?

Zou je een machine zelf kunnen keuren? Of is het toch beter om dit aan een gespecialiseerd VA-keurbedrijf uit te besteden? Deze vraag stelt menig ondernemer zich. Roelof Kleinjan leidt de VA-keurmeesters op en zet de argumenten bij het keuren van machines voor u op een rij.

Interview met Roelof Kleinjan, directeur Kader, bureau voor kwaliteitszorg. Door Wolf Knab, w.knab@wolfknab.nl

Ik ontmoet Roelof Kleinjan in het Postillion hotel onderaan de afslag van de A1 bij Deventer. Roelof Kleinjan is directeur van Kader, bureau voor kwaliteitszorg. Hij is onder meer verantwoordelijk voor de opleiding tot VA-keurmeester en weet als geen ander wat de meerwaarde is van deze keurmeesters. Met Roelof Kleinjan ga ik op zoek naar het antwoord op de vraag van veel werkgevers: moet ik mijn machines nou zelf keuren of toch maar uit besteden aan een VA-keur bedrijf.

Welke voordelen biedt een VA-keurmeester bij het keuren van machines?

Een VA-keurmeester werkt binnen een mechanisatiebedrijf dat de eigen veiligheid goed heeft geregeld en dus weet aan welke eisen je moet voldoen om machines bij opdrachtgevers te keuren. De VA-keurmeester is bevoegd voor machines die binnen het mechanisatiebedrijf onderhouden worden en werkt dus dagelijks met de machines vanuit de techniek. Hij kent alle technische aspecten van de machines. De VA-keurmeester onderscheidt zich door een brede kennis en vaardigheden. Het is een keurmeester die oprecht geïnteresseerd is in de veiligheid van de machine. Hij zal altijd afwegen of het wel of niet kan. En als het niet kan, dan moet je het ook niet willen.

Welke (voor)opleiding is er voor een keurmeester?

Een VA-keurmeester is een ervaren monteur, met een vooropleiding op mts-niveau. Hij of zij heeft jaren ervaring binnen het mechanisatie bedrijf, volgt allerlei cursussen bij leveranciers van machines, heeft meegelopen in een soort meester-gezel constructie en wordt zo langzaam opgeleid tot allround vakman.

Welke eisen stelt men aan een keurmeester?

Om VA-keurmeester te worden moet je de keurmeesteropleiding volgen en moet je werkzaam zijn binnen een mechanisatiebedrijf. De opleiding is niet in één opleiding te vatten. Je hebt binnen het VA-keur 3 verschillende opleidingen:

 • een basisopleiding keurmeester landbouw-, tuin- en parkmachines. Dit is een 3-daagse opleiding voor het keuren van machines uit de landbouw en tuin- & park wereld en de directe periferie: van tractoren tot heggenscharen of bosmaaiers maar ook aanhangwagens en slijptollen;
 • de opleiding tot keurmeester groot materieel. Deze opleiding is gericht op met name industriemachines. De opleiding begint eveneens met een 3-daagse basisopleiding. Machines die hier aan de orde komen zijn de grotere machines zoals oogstmachines, maar ook grondverzetmachines, graafmachines, verreikers en hoogwerkers. Deze machines zijn vaak zelfrijdend, dat wil zeggen dat ze ook op de openbare weg komen en dat brengt weer heel andere veiligheidsaspecten met zich mee;

de derde opleiding is de ‘keurmeester 400 volts opleiding’: een 2 daagse opleiding speciaal voor elektrische arbeidsmiddelen: krachtstroomapparaten, lasapparaten primaire spanning maar ook secundaire spanning, aggregaten et cetera.

keuren van een minigraver

Wat kan een VA-keurmeester keuren?

Je ziet dat de meeste keurmeesters 2 of zelfs 3 opleidingen hebben gevolgd. Maar een keurmeester binnen de tuin- & park branche zal niet gaan sleutelen aan een verreiker of aan een shovel. Je ziet dus een duidelijk verschil qua bloedgroep tussen groot materieel en de keurmeester landbouw- tuin en parkmachines. Maar in beide gevallen volgen ze wel de opleiding 400 volt.

Is er sprake van regelmatige bijscholing?

Binnen het VA-keur moet de keurmeester regelmatig opfristrainingen volgen. Daarnaast moet de keurmeester werkzaam zijn binnen een VA-keur bedrijf. Hier is veel aandacht voor de certificering. De keurmeester komt zo regelmatig in aanraking met veiligheidsaspecten rond de machines.

Wat gebeurt er bij een ongeluk?

De wet let op 3 dingen:

 • Heb je als werkgever je risico’s in beeld. Zijn de machines geschikt voor het werk wat ermee gedaan moet worden? Heb je gezorgd voor veilige middelen? Dat ondervang je door de keuringen uit te laten voeren.
 • Heb je de mensen die met de machines moeten werken aantoonbaar geïnstrueerd? Een heftruck – rijbewijs, een bosmaaier certificaat of een kettingzaagdiploma helpt om dit aan te tonen.
 • Heb je toezicht geregeld? Oftewel heb je als werkgever de verantwoording genomen om af en toe te kijken of je mensen wel op de juiste wijze met de machines werken? Ook dat moet je kunnen aantonen, bijvoorbeeld via werkplaats inspecties.

Afgezien van het leed van het slachtoffer, heb je, als je deze zaken niet op orde hebt, een echt probleem. Zowel civielrechtelijk als strafrechtelijk.

Worden er wettelijke eisen gesteld aan diegene die de keuring uitvoert?

Elke werkgever moet voldoen aan wettelijke eisen rond de veiligheid van arbeidsmiddelen. Je moet ervoor zorgen dat gereedschap en machines die aan slijtage onderhevig zijn worden gekeurd. Dat moet periodiek gebeuren en wel ”zo vaak dit voor de waarborging van een goede staat noodzakelijk is”. Je bent als werkgever dus verantwoordelijk voor de veiligheid van je apparatuur. Bij een ongeluk komt altijd de vraag “hoe heb jij de veiligheid van de machines op peil weten te houden?”. Een keuringsinterval van een jaar wordt over het algemeen geaccepteerd. Bij het VA-keur hanteren we deze termijn ook standaard.

Maakt het dan nog uit wie de machine keurt?

Ja zeker. De wet stelt als eis dat de keurmeester moet beschikken over kennis die uitstijgt boven het niveau van de gebruiker. Stel je wilt zelf je machines keuren. Toon dan maar eens aan hoe je als keurmeester je kennis op peil hebt gehouden. Keur jij dagelijks zulke machines? Of doe je dat maar een keer per jaar? Ben jij onafhankelijk? Als je de keuring uitbesteedt aan een VA-keur bedrijf dan kun je aantonen dat je voldoende aandacht hebt gehad voor de veiligheid van je machines.

Wordt er toezicht gehouden op de keuringen?

Ja, dit gebeurt door HHC/DRS: de certificerende instantie van VA-keur bedrijven. Zij auditten deze VA-keurbedrijven jaarlijks en tijdens de audit worden een of meer machines opnieuw gecontroleerd. Als een machine niet goed is gekeurd dan krijgt het bedrijf een ‘gele kaart’. Wordt de fout vervolgens niet goed hersteld, dan wordt de VA-keur licentie ingetrokken.

Is er voor het verrichten van keuringen speciale apparatuur nodig?

Dat hangt van de machines af. Voor elektrische apparaten, voor het meten van de remweg, voor de rek op kettingen, voor de meting van de dikte van de lepels heb je speciale meetapparatuur.

Aan het einde van ons interview vat Roelof Kleinjan de belangrijkste zaken voor een opdrachtgever nog een samen. Hij komt op het volgende rijtje:

 • Keuringen worden via het VA-keur onafhankelijk uitgevoerd;
 • Bij een VA-keurbedrijf zit de juiste expertise en ervaring;
 • De arbeidsinspectie is bekend met het VA-keur;
 • Alle VA-keur bedrijven zijn VA-keur Richtlijn gecertificeerd door HHC/DRS, dat geeft een extra waarborg;
 • Het VA-keur geeft duidelijke rapportages;
 • Door de keuring in een rustige periode uit te voeren heb je in het hoogseizoen veel minder uitval;
 • De keuringen voldoen aan de wettelijke eisen;
 • Tot slot levert VA-keur ook veel gemak. Je hoeft zelf geen onafhankelijk keuringssysteem op te zetten en te onderhouden.

Onderaan de streep is de investering in de periodieke keuring beperkt. Samenwerking met een specialist zoals een VA-keurbedrijf loont in deze.

Over Kader, bureau voor kwaliteitszorg

Kader, bureau voor kwaliteitszorg biedt verschillende praktische  keurmeesteropleidingen. Deze cursussen geven inzicht in te hanteren wet- en regelgevingen en bieden uitgebreide kennis en praktijkoefeningen om keuringen te kunnen verrichten. Kader begeleidt bedrijven bij het behalen van het VA-keur. Daarnaast biedt Kader, bureau voor kwaliteitszorg cursussen aan als de mvk opleidng, de hvk opleiding, de opleiding arbocoordinator, de cursus preventiemedewerker en de cursus milieucoordinator.

Dossiers

 • Geen categorieën
fedecom
fedecomacademy
ATHlogo
GTHlogo