Het keuren van een tractie-batterijlader

Hoogwerkers, vorkheftrucks, stapelaars. Bij intern transport zijn ze allemaal voorzien van een tractiebatterij. Deze batterijen moet je natuurlijk opladen. Vandaag ben ik te gast bij Vollebregt Vorkheftrucks in Bleiswijk, op nog geen 5 minuten rijden van de A12. Onderweg passeer ik de grote magazijnen van Nedcargo en The Greenery. Ik ben in het bedrijvige westen van Nederland, waar opslag en overslag van goederen en intern transport een belangrijke rol spelen. Voor mijn interview word ik gastvrij ontvangen door Caspar Heij, operational manager en Leon van der Goes, keurmeester en monteur elektrotechniek. Een artikel over het keuren van een tractie-batterijlader.
Interview met Leon van der Goes, keurmeester bij Vollebregt Vorkheftrucks in Bleiswijk. Door Wolf Knab, w.knab@wolfknab.nl
Leon van der Goes, passie voor elektriciteit
Van jongs af aan is Leon van der Goes bezig met elektriciteit. Dat begon met de LTS elektrotechniek, direct gevolgd door een opleiding bij Siemens Nederland. In militaire dienst – hij zat bij de laatste lichting van de dienstplicht – was hij aggregaat-monteur bij de genie. Nu is Leon 43 jaar, samenwonend in Zoetermeer en vader van een zoon van 9 en een dochter van 5 jaar. In 2018 is Leon 25 jaar in dienst bij Vollebregt Vorkheftrucks. Zijn specialiteit en passie: elektrotechniek. “Het is vooral de afwisseling in het werk, zoals storing zoeken in elektrische apparaten. En elektriciteit is altijd wel mijn passie geweest.” Voor dit storing zoeken kan Leon over een afgescheiden deel van de werkplaats beschikken, waar hij geconcentreerd zijn werk kan doen.
Veilig-totaal-pakket voor de vorkheftruck
Met 850 heftrucks is Vollebregt een belangrijke speler op de markt van interne transportmiddelen. Deze vorkheftrucks moeten jaarlijks gekeurd worden. “Maar alles moet veilig zijn: de heftruck, de batterij, de batterijlader en de werkomgeving.” Leon ziet dit als een totaalpakket dat zij met het VA-keur kunnen aanbieden. Daarom volgde hij – samen met andere collega-monteurs – afgelopen jaar de training ‘Keurmeester batterijladers’ van het VA-keur.
Een tractie-batterijlader kan zeker 10 jaar mee
Voor dit interview bekijken we de Fronius Selectiva RI; een 400 volts batterijlader. Hoewel deze lader geschikt is voor een groot scala batterijen – denk aan een gel batterij, een semitractiebatterij maar ook een startbatterij – wordt deze bij Vollebregt voornamelijk gebruikt voor de nu nog normale lood-tractie-batterijen. Deze batterijlader levert voldoende laadstroom om de hoge capaciteit van deze batterijen aan te kunnen. “Zo’n lader kan gerust de 10 jaar halen bij goed onderhoud en deskundig gebruik in een vocht- en stofvrije omgeving.”
Ook tractie-batterijladers slijten
Er beweegt niets bij een batterijlader en alles zit keurig in een beschermende behuizing, dus als relatieve leek ben je al snel geneigd om te denken dat hier niets kan slijten. Waarom dan toch een batterijlader elk jaar laten keuren? Het kost Leon weinig moeite om mij van de noodzaak hiervan te overtuigen. “Het is belangrijk om periodiek een batterijlader te keuren om risico’s zo goed mogelijk uit te sluiten.” Leon doelt daarbij op risico’s zoals elektrocutie door slechte bedrading en brand door te hoge warmteontwikkeling of kortsluiting. Aansluitsnoeren liggen vaak op de grond, waardoor deze snel beschadigen. De ventilator heeft geen onbeperkte levensduur en trekt veel stof aan, wat kan zorgen voor oververhitting. “Als ik door een batterijlader die hier een half jaar heeft staan draaien de luchtspuit haal, dan krijg je een stofwolk. Dat wil je niet zien.” Ook de elektronica componenten zoals condensatoren en de transformator slijten. “Daarom adviseer ik om jaarlijks een keuring en onderhoud aan een batterijlader uit te voeren.”
Aarding en lekstroom zijn de belangrijkste aspecten bij het keuren van een tractie-batterijlader
In de werkplaats laat Leon aan de hand van een test-opstelling zien hoe een keuring van een batterijlader in zijn werk gaat. “Ik controleer als eerste de lader aan de buitenkant. Is de behuizing in orde, zijn de aansluitkabels en de stekkers oké.” Daarna sluit Leon de lader aan en controleert hij de werking. Vervolgens voert hij de vereiste metingen uit. “Het allerbelangrijkste vind ik de aarding van het apparaat. Dat is toch je veiligheid.” De aarding controleert hij visueel en meet hij door.
Maar minstens zo belangrijk is de lekstroom die naar buiten stroomt. Deze meet hij na. In het ideale geval is de lekstroom nul, maar in de praktijk komt dat zelden voor. De toegestane lekstroom verschilt per type lader. “Bij een te hoge lekstroom volgt direct een afkeur, net als bij een ondeugdelijke aarding.”
De batterijlader is gekeurd. Alles is schoon en in orde. De VA-keur-sticker kan erop en de lader kan weer een jaar mee: bedrijfszeker en veilig.