De machine: grootste gevaar op het boerenerf

Gepubliceerd in Actueel

Het klopt dat het boerenerf riskanter is dan een bouwplaats, zegt de Stichting Arbeidsongevallen, “maar zo’n vergelijking brengt veilig werken niet echt dichterbij.”

Meer dan vierhonderd keer per jaar vallen er slachtoffers door machineongevallen op het werk, weet het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). In ruim de helft van de ongevallen raakt het slachtoffer een of enkele ledematen kwijt. In bijna alle gevallen is er iets mis met de fysieke afscherming van de machine. Die ontbreekt, of de beschermkap is kapot.

Veel oudere heftrucks passen niet meer bij de moderne eisen van veilig werken. Maar ze rijden nog wel rond

Dat is belangrijke informatie, zegt de Stichting Arbeidsongevallen. “Want het gaat om ‘ongevallen per oorzaak’. Niet per sector. De bouwvakker die leest dat het op het boerenbedrijf het gevaarlijkst is, kan zomaar denken dat het in zijn sector niet zo erg is als hij dacht”, zegt Patrick van de Sande, secretaris van de Stichting Arbeidsongevallen.

“Als je over sectoren heen kijkt, zie je bijvoorbeeld dat heffen, hijsen en tillen van mensen of goederen leidt tot veel dodelijke arbeidsongevallen. Dat is in de groene sector niet anders dan in de magazijn-, metaal-, detailhandel of de bouwsector”, aldus Van de Sande. De Inspectie SZW concludeert ook dat veel ongelukken in de agrarische sector samenhangen met de zware voertuigen en machines waarmee wordt gewerkt.

Lees het artikel op trouw.nl

Dossiers

  • Geen categorieën
fedecom
fedecomacademy
ATHlogo
GTHlogo