Hoe beperk je de financiële schade bij een heftruckongeval?

Gepubliceerd in Actueel

Een heftruckongeval: natuurlijk hebt u als werkgever hiervoor een aansprakelijkheidsverzekering. Als het goed is dan keert deze verzekering ook uit. Behalve als er sprake is van grove nalatigheid. Blom opleidingen geeft in een artikel op www.logistiekprofs.nl 5 tips om grove nalatigheid te voorkomen:

 1. Risico-Inventarisatie & Evaluatie (RI&E). Ieder bedrijf is wettelijk verplicht om de risico’s met een RI&E inzichtelijk te maken.
 2. Keuren van heftrucks en stellingen. Heftrucks en magazijnstellingen moet u periodiek laten keuren. Een keuring van uw heftruck door een VA-Keur bedrijf is voor een verzekering het beste bewijs.
 3. Opleiden van chauffeurs. Een heftruckopleiding is niet verplicht, maar wel het beste bewijs voor de gedegen instructie, die wel verplicht is.
 4. Code Gezond en Veilig Magazijn. Heftrucks worden veel gebruikt in magazijnen. Om van het magazijn écht een gezonde en veilige werkplek te maken, is meer nodig dan alleen het voldoen aan de wettelijke eis dat een bedrijf een RI&E moet hebben. Op http://www.cgvm.nl/hotspots/ staan de tien belangrijkste risico-hotspots in magazijnen met de maatregelen die bedrijven kunnen nemen om die risico’s in te perken.
 5. Schakel Inspectie SZW (de voormalige Arbeidsinspectie) in. Dat is vooral belangrijk bij een ernstig ongeval, bijvoorbeeld bij een overlijden of ziekenhuisopname. Beter dat u zelf contact opneemt dan iemand anders.

  Meer informatie

  Artikel “Wie is aansprakelijk bij een heftruckongeval?
  Veiligheid en keuren van heftrucks volgens het VA-keur

fedecom
fedecomacademy
ATHlogo
GTHlogo